Субота, 20.04.2024, 13:55
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Лютий » 19 » АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ГРОМАД В КОНТЕКСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ РЕФОРМИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ
12:56
АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ГРОМАД В КОНТЕКСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ РЕФОРМИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

14-15 лютого 2019 р. завідувач НТВ аграрної економіки, інформаційно-консультаційної роботи та інноваційних технологій в рослинництві, кандидат економічних наук, доцент Алла Соколова взяла активну участь у семінарі «Стратегічне управління проектами в об’єднаних територіальних громадах», який відбувся у Волинському Центрі розвитку місцевого самоврядування (ВЦРМС). Дана організація створена за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

З вітальним словом перед присутніми виступив директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк. Він розповів, що нині триває період трансформації управлінських процесів у місцевому самоврядуванні. Очільник Волинського ЦРМС вчергове наголосив, що різноманітні проекти в об’єднаних територіальних громадах мають слугувати для розвитку і бути реалізацією стратегічних цілей громади, а не бути «затиканням дір».Він додав, що бюджетні програми, стратегії або хоча б план соціально-економічного розвитку і реалізація проектів мають бути об’єднані між собою.

Про розробку плану реалізації стратегії в ОТГ детальніше присутнім розповів радник Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Петро Гоцалюк.

Про розробку проектів, що фінансуються коштом інфраструктурної субвенції та аналіз реалізації у 2018 році представникам ОТГ повідомила начальник відділу регіональної політики управління містобудування та архітектури Волинської ОДА Ірина Лебедюк. За її словами, на Волині показник освоєності інфраструктурної субвенції сягнув понад 99 %, що є хорошим показником у порівнянні з іншими областями України. 15 ОТГ на 100 % освоїли інфраструктурну субвенцію. 14 об’єднаних територіальних громад освоїли субвенцію на 99,9% і повернули до бюджету незначні кошти, наприклад, Голобська – 7 гривень, Заборольська – 9 гривень і Колківська –3 гривні. Лише дві ОТГ негативно «відзначилися», бо повернули до державної казни неосвоєні кошти. Вона додала, що наразі не у всіх ОТГ є посада проектного менеджера, а це – саме та особа, яка залучає кошти із всіх джерел фінансування, проте, на жаль, не всі керівники громад це розуміють. Найбільше було реалізовано проектів щодо освітлення, ремонту закладів освіти, вулиць, адмінбудинків, проведення системи водопостачання, будівництва дитячих та шкільних майданчиків, придбання спецтехніки. Особливо було відзначено Любешівську ОТГ, яка для комунального підприємства громади придбала техніку на суму майже на 10 млн грн. У 2019 р. планується розмір інфраструктурної субвенції 495 грн. на 1 жителя ОТГ, яка розміщена у сільській місцевості. Завершився перший день семінару виконанням практичного завдання щодо розробки стратегічних та операційних цілей розвитку ОТГ під керівництвом радника із регіонального розвитку Петра Гоцалюка.

15 лютого відбувся другий день семінару, під час якого присутні дізнались про приклади проектів, що фінансуються коштом субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ.

Завідувач НТВ аграрної економіки, інформаційно-консультаційної роботи та інноваційних технологій в рослинництві Волинської ДСГДС ІК НААН Алла Соколова розповіла присутнім про свою наукову установу, яка є головною у регіональному Центрі наукового забезпечення агропромислового розвитку Волинської області, її структуру, завдання та напрямки діяльності. Головний корпус установи знаходиться у смт Рокині Луцького району, вул. Шкільна, 2. Виступаюча зазначила, що одним із завдань науковців станції є надання консультацій та допомоги сільським жителям області щодо ведення сільськогосподарського виробництва з використанням науково обґрунтованих систем землеробства; вирощування як традиційних, так і нетрадиційних видів сільськогосподарської продукції галузей рослинництва й тваринництва, враховуючи природно-кліматичні та організаційно-економічні особливості нашого регіону. Вчені, які працюють в установі, вже мають значний досвід такої роботи, оскільки протягом 8 останніх років були задіяні у реалізації освітнього проекту для власників ОСГ «Зимова агрошкола». Крім того, для членів об’єднаних територіальних громад можуть бути запропоновані методики визначення економічної ефективності та обґрунтування доцільності виробництва окремих видів сільськогосподарської продукції для різних категорій агротоваровиробників. Соколова А.О. запросила до співпраці представників всіх ОТГ Волинської області.

Радник з питань комунікацій Волинського ЦРМС Олена Кузьмич повідомила про зв’язок комунікаційної стратегії та комунікаційного плану зі стратегією розвитку. «Робота із комунікаціями має бути системною»,– наголосила експерт. Про необхідність налагодження взаємозв’язку стратегії розвитку та просторового планування території громади повідомила радник з просторового планування Волинського ЦРМС Катерина Степчук. Всі присутні разом із радником із регіонального розвитку Волинського ЦРМС Петром Гоцалюком підбили підсумки семінару і відзначили його актуальність та своєчасність проведення.

Переглядів: 597 | Додав: Kasiopei | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites